VIRTII - Král je mrtev, ať žije král!

Marketing

aneb

 11 důvodů, proč (NE) rebrandovat

 

Internet je plný pohádek o tom, jak má probíhat rebranding. Obraz dokonalosti je vždycky trochu frustrující, proto jsme se rozhodli sepsat popravdě, jak to probíhá v mladé IT firmě.

 

  1. Vymýšlení názvu trvá vždycky n na patnáctou času, který jste si na práci vyhradili.
  2. Pokud potřebujete získat i mezinárodní doménu, umocněte čas ještě na třetí.
  3. Vaším největším protivníkem se na několik měsíců stanou překupníci domén, vrahové a vyděrači.
  4. REBRANDINGOVÁ UTOPIE NO.1. - Úzkostlivě se zaměřit na hluboký význam názvu pro vaši firmu a nechtít přitom komolit již existující slova.
  5. Generátory náhodných slov vás sice pobaví na několik hodin, ale příliš hodnotných výsledků nepřinesou.
  6. REBRANDINGOVÁ UTOPIE NO.2. - Alkohol, tuny čokolády nebo jiné drogy vám pomůžou název vymyslet.
  7. Máte-li ve firmě rebranding na starosti, vaši spolupracovníci vás začnou nenávidět. Při slově BRAINSTORMING utíkají z kanceláře, chodí vyzvedávat svoje neexistující děti ze školky, občas dokonce i zajdou radši k zubaři.
  8. Nebudou vás mít rádi už ani kamarádi, protože posledních 10 konverzací s vámi začíná vždy slovy: “Ahoj Martine, ty jsi byl vždycky tak kreativní. Co říkáš …?”
  9. Pokud na sociálních sítích vypíšete soutěž o nejlepší název s peněžní odměnou, připravte se na to, že vaše odměna nikdy nebude dostatečně vysoká. Vždy se najde nějaký “intelektuál”, který vaši soutěž přirovná třeba k vyměňování sklíček za zlato nebo dokonce okrádání důchodců.
  10. Když už máte název vymyšlen a po pěti schvalovacích kolech ve firmě si jste stoprocentně jisti, že je to dokonalé, vždycky přijde někdo, kdo pronese: “No to jste mohli vymyslet něco lepšího, když vám to trvalo tak dlouho.”
  11. A na konec počítejte s tím, že rande s notářem kvůli změně názvu bude pravděpodobně jedno z nejkratších a nejdražších, které jste kdy zažili.

Nám to všechno trvalo tři měsíce, ze kterých jsme si odnesli nejen totální kreativní vysílení, ale naštěstí i název. Tímto se tedy loučíme s názvem Togle a hrdě vám představujeme VIRTII jako nový brand naší firmy.

A proč zrovna VIRTII, když nám to trvalo tak dlouho? Protože vir je vysoce přizpůsobivá forma života, která vyniká obrovskou schopností šířit se v prostředí. A přesně tuto funkci plní naše firma ve světě softwaru.

PS. Kamarádům děkujeme, že už nás mají zase rádi a zbytku světa přejeme hodně štěstí a trpělivosti s brandováním.

 

\ Petra Kaizarová

 

Chceš pokecat o marketingu?

Zajdi na kafe s naší Péťou! :)

Career Contact

Hate zone